23 februari, 2022

Anmälan till konferensen har öppnat

Anmälan till IHRS och HL-senterets (Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter) heldagskonferens Sweden and the Holocaust in a Scandinavian Context. Local and Regional Aspects fredagen den 17 juni 2022 i Stockholm har nu öppnat. Konferensen är den första i samarbete mellan IHRS och HL-senteret och kommer att fokusera på ny forskning om lokala och regionala aspekter av Förintelsen i Skandinavien.

På senare år har forskning om Förintelsen växt i de skandinaviska länderna liksom det publika intresset för händelsen. Norge har sedan 2001 ett forskningscenter, museum och en stor utställning om Förintelsen, och har även haft en intensiv debatt i offentligheten sedan flera år tillbaka. Sverige var en av initiativtagarna till IHRA och under förra årets Malmö International Forum on Holocaust Remembrance and Combating Antisemitism, lovade Sverige att finansiera forskning och att bevara och föra vidare minnet av Förintelsen.

IHRS och HL-senteret vill bygga vidare på dessa initiativ. Sverige var ett av få länder där den judiska befolkningen ökade efter Förintelsen och det gör Sverige intressant som utgångspunkt för forskning. Genom att använda Sverige som en lins kommer konferensen att utforska lokala och regionala aspekter av Förintelsen. Vad kan ny forskning om överlevande i Sverige säga oss om Förintelsen? Vad kan offentliga debatter om Förintelsen i Skandinavien säga oss om förståelsen av händelsen och minnet av den? I korthet: Vilken ny forskning behövs?

Anmälan av papers är öppen för forskare som vill utforska lokala och regionala aspekter av Förintelsen i Skandinavien. Ansökan ska innehålla en abstract på engelska på 250 ord som sammanfattar det paper som forskaren vill presentera inklusive en beskrivning av de lokala och/eller regionala aspekter som står i fokus och mejlas till info@ihrs.se med rubriken ”Conference June 17th 2022”. Doktorander, nydisputerade och postdoks uppmanas särskilt att söka och kan få sina kostnader för resa och hotell betalda. Dr. Jan Lambertz från the Jack, Joseph and Morton Mandel Center for Advanced Holocaust Studies, USHMM, kommer att vara keynote speaker och tala om fördelarna med lokala och regionala aspekter i Förintelseforskning (titel meddelas inom kort).

Deadline för anmälan är den 25 mars 2022. De sökandena meddelas i början av april om deras paper blivit antaget. Frågor om konferensen kan ställas till föreståndaren docent Karin Kvist Geverts på karin.kvist.geverts@ihrs.se

Varmt välkomna hälsar
Professor Birgitta Svensson, styrelseordförande IHRS och Professor Guri Hjeltnes, föreståndare för HL-senteret

Ladda ner Call for papers

BILDTEXT: Det tyska skeppet SS Donau i hamnen i Oslo vid deportationerna av de norska judarna i november 1942. Foto: George W Fossum.
stäng

Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev