Seminarier
9 oktober 1943. De danska judarnas flykt över sundet
Fil. dr. Silvia Goldbaum Tarabini
Onsdagen den 29 september 1943 förändrades livet för judarna i Danmark. Tidigt på morgonen fick judarna som samlats i synagogan veta att danska politiker hade blivit förvarnade om, att den tyska ockupationsmakten planerade en aktion mot judarna under de kommande dagarna. Ytterliga händelser ägde rum den 7 och den 9 oktober. Rabbinen bad alla att skynda sig hem och föra vidare informationen till släkt och vänner. Flera av församlingens unga cyklade därefter från hem till hem för att varna dem som inte varit på plats. Varningen spred sig som ringar på vattnet och nådde ut till judar i hela landet. Från den sista september och under loppet av de första veckorna i oktober flydde mer än 7 000 judar över sundet till Sverige i fiskebåtar i en räddningsaktion som saknar motstycke i Förintelsens historia. I avsnittet får du veta mer om händelserna den 29 september, den 7 oktober och den 9 oktober 1943 utifrån Hanne , Lilly och Richard Kaufmanns levnadsöden. Avsnittet ingår i serien "En dag i historien" som är en samproduktion mellan Sveriges museum om Förintelsen och IHRS.
2 augusti 1944. Minnesdagen för folkmordet på romer
Docent Andrej Kotljarchuk
Den 2 augusti 1944 hade SS-ledningen i koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau bestämt att den romska avdelningen skulle likvideras. Natten mellan den 2 och 3 augusti fördes de sista cirka 4300 romerna till gaskammare nummer fem och mördades. Sedan 2015 är den 2 augusti en officiell minnesdag i EU för folkmordet på romer. I denna föreläsning berättar Andrej Kotljarchuk , universitetslektor vid Uppsala universitet, om likvideringen av den romska avdelningen i Auschwitz-Birkenau den 2 augusti 1944 och om hur denna dag senare blev minnesdag för folkmordet på romer under Förintelsen. Föreläsningen ingår i serien "En dag i historien" som är en samproduktion mellan IHRS och Sveriges museum om Förintelsen.
28 april 1945. De Vita bussarna anländer till Sverige
Professor Ulf Zander
Våren 1945 höll Tyskland på att förlora kriget. Under pågående bombningar genomförde Svenska Röda Korset med stöd av samlingsregeringen en stor räddningsaktion för att hämta skandinaviska fångar ur de nazistiska koncentrationslägren. I slutänden hämtades även fångar av andra nationaliteter. Under räddningsaktionen användes 36 svenska militärbussar och personalen bestod av drygt 300 frivilliga. Bussarna var vitmålade med röda kors, därav benämningen ”de vita bussarna”. I denna föreläsning berättar Ulf Zander, professor i historia vid Lunds universitet, om den 28 april 1945 när Estera Melchior och andra överlevande efter Förintelsen anlände till Sverige med de vita bussarna. Föreläsningen ingår i serien "En dag i historien" som är en samproduktion mellan IHRS och Sveriges museum om Förintelsen.
27 januari 1945. Befrielsen av Auschwitz-Birkenau
Stéphane Bruchfeld
Den 27 januari 1945 befriades förintelselägret Auschwitz-Birkenau, och de olika underläger som ingick i lägerkomplexet, av den sovjetiska armén. Nazisterna hade förstört stora delar av lägret och tvingat de flesta fångar på så kallade dödsmarscher tillbaka till Tyskland, men kvar fanns cirka 7 000 fångar som var för sjuka för att följa med och det är de som befrias. I denna föreläsning berättar Stéphane Bruchfeld, idéhistoriker vid Uppsala universitet, om befrielsen av Auschwitz-Birkenau den 27 januari 1945 och om hur denna dag senare blev Förintelsens minnesdag. Föreläsningen ingår i serien "En dag i historien" som produceras i samarbete mellan IHRS och Sveriges museum om Förintelsen.
Deportationen av de norska judarna den 26 november 1942
Föreläsare: Karin Kvist Geverts
Den 26 november 1942 deporterade 529 norska judar från Norge. De flesta mördades av nazisterna direkt vid ankomsten till Auschwitz-Birkenau. År 2022 är det 80 år sedan starten av deportationen av de norska judarna. Se en miniföreläsning om händelserna och reaktionerna den väckte i Sverige. Föreläsning är ett samarbete mellan IHRS och Sveriges museum om Förintelsen och ingår i serien En dag i historien. Läs mer här: https://museumforintelsen.se/sverige-och-forintelsen/en-dag-i-historien/
Boksamtal: Night without End (7/11)
Professor Jan Grabowski
Inspelning av boksamtal den 7 november kl 14:00-16:00 med professor Jan Grabowski om "Night without End" som nyligen kom ut i engelsk översättning. Moderator: Karin Kvist Geverts. Lokal: Hörsalen på Statens historiska museer. Narvavägen 13-17. Professor Grabowski talade om boken "Night without End. The Fate of Jews in German-occupied Poland" (originalet publicerades på polska som Dalej jest noc) och gav en summering av resultaten. Han visade att detaljerade empiriska studier är nödvändiga för att rekonstruera det dagliga skeendet under folkmordet och diskutera hur lokala perspektiv kan bidra till historieskrivningen och till vår förståelse av Förintelsen. Jan Grabowski är professor i historia vid University of Ottawa and medlem i Royal Society of Canada. Karin Kvist Geverts är docent i historia och föreståndare för IHRS. Boksamtalet filmades och genomfördes i samarbete med Judisk kultur i Sverige.